PAYS-BAS - NEDERLAND

Commune de NOORBEEK (LIMBOURG)
Gemeente
NOORBEEK (LIMBURG)

Stèle à la mémoire de Georges ROMEDENNE
Gedenkkruis voor Georges ROMEDENNE

 

 

 


Localisation - Situering: Bessemerweg.

Coordonnées GPS - GPS-coördinaten: +50°46'17.0", +5°49'04.6"

Inscriptions sur le monument - Opschriften op het monument

GEORGES
ROMEDENNE
ASSASSINÉ
PAR LES
ALLEMANDS
LE
3.9.1944

Histoire - Geschiedenis

In "D'r Bessemewaeëg" staat na ca. 100m rechts in het talud een klein stenen gedenkteken. Vrij onopvallend, nog geen meter hoog. Er voor en er naast een paar bloemen, meer niet. Het "kruisje" is van een tekst voorzien die ons herinnert aan de heldendaad die Georges ROMEDENNE voor Noorbeek heeft verricht.

Waarom is dit "kruisjes" hier geplaatst?

Georges ROMEDENNE was een in het Waalse Fléron geboren Belg, een jongeman met een grote vaderlandsliefde. De laatste dagen van de oorlog 1940-1945 trokken de Duitsers zich terug uit het bezet gebied. Zo ook uit het Waalse Fléron. De eens zo trotse bezetter voelde de hete adem van de geallieerden in zijn nek en maakten een verslagen indruk. Romedenne zag de Duitsers hals over kop Fléron uitvluchten en riep met luide stem al klappend in de handen "Vive la Belgique, Vive la Belgique". De Duitsers konden dit slecht verdragen, grepen hem vast en sloegen hem in de boeien. Ze namen hem mee op hun terugtocht door de Voerstreek richting Noorbeek. In Noorbeek werd halt gehouden en in het huis van de familie Duijsings een klein drinkgelag begonnen. Georges werd op een bank voor het huis neergezet en ze maanden hem om daar te blijven zitten. Anders volgden strafmaatregelen voor de bevolking van Noorbeek. Romedenne had gemakkelijk kunnen vluchten, maar bleef zitten, ondanks dat de mensen van Noorbeek hem sommeerden dat te doen. Georges zei tegen hen, "Wanneer ik vlucht worden 10 van uw dorpsgenoten opgepakt en doodgeschoten". Toen de Duitsere weer naar buiten kwamen namen zij Georges mee tot aan het Bessemewaeëgske, beroofden hem van zijn bezittingen en schoten hem met twee nekschoten dood. Men liet hem daar liggen en inwoners van Noorbeek brachten het lijk naar de schuur van Michel GUBBELS waar mevrouw Johanna HODIAMONT hem opbaarde. Hij werd tijdelijk begraven te Noorbeek en later herbegraven te Fléron. De bevolking van Noorbeek was trots op Georges Romedenne en eerde hem met een eenvoudig kruisje (Bron: http://www.wegkruisen-crhiswillems.nl).

Commentaire - Toelichting

À côté de la croix, on trouve également un poème rédigé en 2004 par Edward VAN ROSSEM à la mémoire de George ROMEDENNE. Bij het kruis staat ook een gedicht van Edward VAN ROSSEM uit 2004 over George ROMEDENNE.

Plus d'informations concernant cette personne - Meer info over deze gesneuvelde
 











Sources/Bronnen: George GUBBELS et/en sites http://veldkruus.nl/ et/en http://www.wegkruisen.nl