WEST-VLAANDEREN

Gemeente OUD-STUIVEKENSKERKE (KAASKERKE)

Puinen van de toren van de O.-L.-Vrouwekerk
Ruines de la tour de l'église Onze-Lieve-Vrouw
 

 

 


Situering: Onze-Lieve-Vrouwehoekje, Oud Stuivekens.

GPS-coördinaten: +51°03'30.7", +2°49'56.9"

Opschriften

Er zijn geen opschriften op dit monument, maar er zijn wel twee gedenkplaten, voor korporaal G. E. MARDAGA en voor pater Martial LEKEUX (zie distincte pagina's gewijd aan deze twee gedenkplaten).

Beschrijving van het monument

Gerestaureerde ruïne van de O.-L.-Vrouwekerktoren opgebouwd uit gele baksteen, voorzien van steunberen. Aan de zuidgevel zijn resten zichtbaar van een traptoren. Binnen deze ruïne is een zware betonnen bunker gebouwd, die dienst deed als observatiepost en onder andere werd bezet door Martial LEKEUX. Een kleine deur verleent aan de straatzijde toegang tot de post. Boven is er een platform met in het midden een cirkelvormige bronzen orïentatietafel met vijfendertig orïentatiepunten (Bron [46]). Zie ook bron [100] voor meer informatie over deze oorlogsrelict.

Uitvoering van de orïentatietafel: Gieterij-Fonderie J. ALBERS Anvers Antwerpen (gesigneerd) (Bron [46]).

Onthulling van het herstelde monument: 2 juli 1961 (Bron [46]).

Geschiedenis

In de wijk Oud-Stuivekenskerke, nu Onze-Lieve-Vrouwehoekje geheten, stond tot 1870 de parochiekerk van Stuivekenskerke (Diksmuide). Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Oud-Stuivekenskerke een vooruitgeschoven stelling van het Belgisch leger en de oude kerktoren werd als uitkijkpost gebruikt. Vandaag bestaat de site uit de kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Zege (1925), het puin van de verwoeste kerktoren met oriëntatietafel die 35 belangrijke plaatsen uit de oorlog aanduidt, twee grote monumenten voor de gesneuvelden, 41 gedenkzuiltjes van de militaire eenheden die deelnamen aan de Slag aan de IJzer, en een zuil met Belgische helm en opschrift. Het Onze-Lieve-Vrouwehoekje is sinds 1959 beschermd (Bron: ArcheoNet Vlaanderen, gevonden in bron [139]).

Er staan geen namen gebeiteld op deze monument
 















Foto's: Myriam LACROIX, Willy WEREENOOGHE (Bron [139]) en Isabelle MASSON-LOODTS (site "Paysages en Bataille")















Oude postkaarten (zonder datum)