WEST-VLAANDEREN

Gemeente ZEEBRUGGE (ZEEBRUGES)

Vroegere Saint-George memorials
 

 

Deze monumenten bestaan niet meer

 

 

 


Situering van de monumenten: Onbekend.

GPS-CoŲrdinaten: Onbekend.

Opschriften op de monumenten

Eerste monument (op 24 april 1924 onthuld)
"23-4-1918"

Maquette van de havengeul met de opstelling van het oorlogsgeschut en de positie van de verschillende schepen die de havengeul moesten afsluiten (Bron [46]).

Monument voor de onderzeeŽr C3 (Onthulling 28 augustus 1927)
"HERE UNDER CLOSE FIRE FROM THE PARAPET
THE SUBMARINE C3, FILLED WITH HIGH EXPLOSIVE,
WAS DRIVEN INTO THE PILE WORK OF THE MOLE
AND BLEW A COMPLETE BREACH 150 FEET LONG

CREW :
[Zes namen, volgens graad gerangschikt]"

Vrouwenfiguur (verpersoonlijking van Groot-BrittanniŽ) met helm en losjes gedrapeerde sluier, houdt in de eene hand het oorlogskruis, de andere hand wijst in de richting van Groot-BrittanniŽ. Zij zweeft boven de rookwolken, in haar sluier is St.-Joris te paard in gevecht met de draak afgebeeld. Deze wolken stijgen op uit de havengeul van Zeebrugge, onderaan afgebeeld.

Uitgvoering: P. DE SOETE (ontwerper) (gesigneerd); VERBEYST Fondeur, Bruxelles (uitvoerder) (gesigneerd)
Onthulling: 28 augustus 1927, in aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de Britse regering, het Britse Legioen, de Belgische vertegenwoordigers, le Fonds des Mťmoriaux de Zeebrugge, de Zeebrugge Association en de nationale oud-strijdersverenigingen (Bron [46]).

Tweede Saint-George memorial (opgericht na 1942)
"[Onleesbaar]"

Algemene beschrijving en historiek

Het huidige gedenkteken voor Saint-George's Day is samengesteld uit meerdere gedenkplaten die herinneren aan de oorlogsgebeurtenissen in de haven van Zeebrugge tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De centrale plaat vormde een onderdeel van het vroegere St-George's Memorial dat na 1942 werd opgericht door ere-burgemeester VAN DAMME met privť-gelden. Het gedenkteken werd afgebroken bij de bouw van de nieuwe havengeul. Het bronzen zwaard dat tegen de achterzijde van de steen was bevestigd, werd naar all waarschijnlijkheid ingewerkt in het monument voor de Sint-Donaskerk dat opgericht werd voor de burgerlijke en de militaire slachtoffers van de gemeente.

De gedenksteen was reeds een vervanging van een vroegere op 24 april 1924 onthulde gedenkzuil met het "koperen" standbeeld van St.-Georges met de draak. De zuil was van graniet, met een hoogte van ca. 21m. De eerstesteenlegging gebeurde op 22 april 1923. Dit gedenkteken werd vervaardigd door J. SMOLDEREN en A. DUPON. Het monument werd afgebroken in 1942, het beeld werd meegevoerd naar Duitsland en de hardstenen blokken werden later voor een nieuw monument gebruikt (Bron [46]).

Zie namen gebeiteld op de gedenkplaat voor de onderzeeŽr C3
 

Eerste Saint-George memorial (op 24 april 1924 onthuld)Monument voor de onderzeeŽr C3 (Onthulling: 28 augustus 1927)Tweede Saint-George memorial (opgericht na 1942)

Oude postkaarten (zonder datum)